söndag 22 mars 2009

The Rookie - 1990



Ytterligare en film som sågades av en enig svensk kritikerkår när den kom och som säkerligen hyllar den nu. Själv gillade jag den direkt och det har aldrig ändrats.

Clintan spelar för första gången polack vilket han även gör i Gran Torino så kanske denna rollen var en uppvärmning för den filmen. Hur som helst. Han får en ung nykomling som partner när hans egen skjuts under ett gripande. Den nya partner är raka motsatsen och visar sig ha sina egna demoner att brottas med. Precis som han själv har sin tyska antagonist att slåss med. Samarbetet börjar tveksamt men tar sig till oanade höjder ju längre de håller tillsammans. Och när de tillsammans bestämmer sig för att sätta dit tysken så kan inget stoppa dem.

Clintan är Clintan och Charlie Sheen är hans nye partner, ett samarbete som är så osannolikt så det är lysande. Jag tycker de funkar skitfint ihop. Normalt brukar en film ha ett radarpar men denna har två stycken. Det andra paret är Raul Julia och Sonia Braga. Detta är inte första filmen de gör ihop och de är kanon tillsammans i allt de gjorde, även här. Braga, som är en otroligt vacker kvinna fortfarande, har en jäkligt skön scen med Clintan, helt förståeligt med tanke på att det är han som regisserat den med. Jäkla snuskgubbe... Julia som gick bort i cancer 1994 är strålande som alltid. Han är skön i sin träningsoverall som tydligen är så populära nu för tiden igen... samt hans ständiga munhugg med Clintans polack. De kommer inte så värst bra överens. Charlie är som alltid bra även han och här är han hård som sten när han rensar upp på en bar samt hälsar på hemma med en motorcykel. Killen vet verkligen hur man sätter hundar på plats.

Action hela vägen och ett fantastiskt stunt där de bränner ut med en bil från ett våningshus som exploderar, en annan scen blir de jagade av ett jetplan och en jäkligt fräck motorvägsjakt som måste ha spelat stor betydelse för Bad Boys 2 då den filmen har rippat scenen. Annan skön grej som jag gillar är att vissa scener upprepas och samma med viss dialog. Förklaras bäst av att man ser filmen själv. Blir enklare att förstå då.

Mycket bra film som funkar vilken dag som helst och en av mina favoriter med Clintan. Sådana här filmer gör de inte längre, så är det bara. Se själva!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Helskön film som man fick nöjet att se på biografen. Det blev en del gnäll från allehanda folk, som du påpekar, men jag har alltid älskat filmen!

Tobias Thuresson sa...

Och se där dök den upp :-)

Älskar scenen när Sheen mer eller mindre river baren på egen hand.

Skön rulle helt enkelt.

Anonym sa...

Jag har heller aldrig fattat gnället på denna. Stabil underhållning, vill jag minnas att det kändes som. Och Clintan är ALLTID sevärd.

Weekend Video sa...

Mycket bra film vilket vi alla verkar vara överens om :D
Fan vad trevligt att läsa!