onsdag 25 mars 2009

End Of Days - 1999



Milleniumskiftet närmar sig och Satan kommer till stan för att hämta sin brud så han kan para sig och på så vis släppa loss alla krafter som gömmer sig bakom Helvetets portar. Men han räknar inte med det hårda motstånd han får från den desillusionerade fd polisen och alkoholisten Jericho Cane. Cane bjuder på hårt motstånd trots mängden av krafter mot sig och sin egen saknad av tro.

Detta är en rätt påhoppad och nedklankad film som fått ofrötjänt mycket skit. Visst, det är inte den vanlig standard Arnold-film man kan tro det ska vara utan denna är fan så mycket mörkare och hårdare. Arnold som ni säkert förstått vid det här laget spelar Jericho Cane och han gör ett bra jobb. Han är sliten och skäggig, han super och skiter mer eller mindre i allt. Han till och med äter mat från golvet. Han kör det i mixern så slipper han tänk på det. Men han beväpnar sig och det gör han ordentligt så pang-pangandet är inte långt borta här. Jag tycker detta tillsammans med Terminator 3 är hans sista bra filmer på ett bra tag. Alla filmer efter True lies till de två titlarna jag nämnde kan man missa med gott samvete.

Regissören Peter Hyams är en stabil kille med många fina filmer på sitt samvete. Vad sägs om: The Relic, Timecop, Running Scared ( Skjut Inte På Min Kompis med Billy Crystal och Gregory Hines), The Presidio och han gör verkligen ingen besviken här. Vi har den alltid coole Gabriel Byrne här i rollen som gamle horn-Pär och han har verkligen roligt i rollen. Kolla bara in hans monolog om varför Gud är populärare tack vare en bra PR-kille i filmen, stor underhållning det! Vi ser den söta Robin Tunney, Udo Kier, CCH Pounder och Rod Steiger i andra rollerna. Fast den största rollen här egentligen är inte Arnolds utan effekterna. De är grymma! Ta bara tunnelbanescenen och slutscenen i kyrkan, det är så jäkla coolt gjort. Stan Winston har ett finger med i spelet så då vet ni vad det bjuds på.

Skön film med bra tryck och ett väldigt oväntat filmval av Arnold. Jag har lite svårt att förlika mig med honom i denna rollen då denna sorten av film är inget man förväntar sig i att se honom i. Kanske därför det blev så lyckat då? Oväntat mörk som sagt och med en rätt tung stämning över sig så det är bara att spänna fast sig och hänga med!

4 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Gillar denna som fan! Såg den på bio med farsan. Han somnade.

Weekend Video sa...

Hur fasiken lyckades han med det?!
Måste vara det årets bedrift :D

Anonym sa...

Den här är ju värd att se bara för Arnolds oerhört underhållande känsloutbrott, den här. Festligt värre!

Tobias Thuresson sa...

Han somnade på training Day också, så... It´s a pattern.