söndag 29 mars 2009

The Cave - 2005



Under Rumänsk kyrka i Karpaterna finner ett gäng lirare en grotta. Och nyfikna som folk är så ska det utforskas så ett gäng grottdykare skickas in för att snoka vidare. Och in far dem. Långt in. Snart är de nästan två kilometer under ytan och fem kilometer in i grottan när de plötsligt börjar dö en i taget och finner ut att de inte är ensamma i mörkret. Något behärskar inte bara vattnet i grottan, den gångarna och luften i grottan med.Och snart är det klart att de nyfikna grottdykarna inte längre är överst på näringskedjan.

Är det bara jag som finner det konstigt att vissa regissörer bara gör en film sen är det stilla runt dem igen? Så är fallet med Bruce Hunt som gjort denna. Inget fel på regin här och det är en skön film. Härliga monster, lagom smart story, bra skådisar och fantastiska miljöer och sedan inget mer? Så jävla illa kan han inte ha gjort bort sig med denna tycker jag. Vi får den alltid sevärde Cole Hauser och Morris Chestnut (Anacondas 2), inga dåliga lirare där inte. De andra är inte usla på något sätt hellre så. Men har bolagen gått efter hasselnöterna på IMDB så kan jag förstå att han inte fått göra något mer. De vet för fan inte vad de pratar om bara där.

Vi får härliga gummimonster, i vissa fall cgi av förklarliga skäl, och ett bra drag. Lite mer monster i närbilder hade filmen inte dött av heller då de är jäkligt fint gjorda och intressanta. Kanske lite blodfattigt är det med får jag säga men det betyder inte att automatiskt en film är bra bara för där är blod i litervis. Vi bjuds även på ett par väldigt klaustrofobiska scener under vattnet som jag fann rätt grymma. Speciellt om man inte är glad själv för trånga utrymmen. Miljöerna i grottan är storslagna och är de kulisser så är de jäkligt bra gjorda!

En lite blodfattig monsterfilm i grym miljö med fina effekter som bör ses av fler. Så är ni sugna på monsterröj och missat denna så slå till! Det är den definitivt värd!

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Klart underskattad film, som tyvärr nog fick lite på nöten för att den kom samtidigt som Descent.

Weekend Video sa...

Man kan faktiskt inte att låta bli att tänka på The Descent när man ser denna men jag tycker de är rätt olika ändå. Denna klarar sig fint på egna ben och det är som du säger. Den är väldigt underskattad.