söndag 15 mars 2009

John Carpenter´s Vampires - 1998



Välkommen till avdelningen bortglömda filmer, veckans film är John Carpenter´s Vampires.

Jack Crowe leder ett gäng vampyrjägare sanktionerade av kyrkan, som plötsligt möter hårt motstånd i vampyren Valek. Han dödar hela teamet utom Crowe och Montoya, de emellertid får med sig ett bitet luder som är en länk mellan henne och Valek. Så de tar med henne för att spåra honom. Men vad de inte vet är att Valek jagar ett visst kors som ska hjälpa honom att visa sig i dagsljus så tiden är knapp.

James Woods är Crowe och Daniel Baldwin är Montoya, Sheryl Lee, som spelade liket Laura Palmer i Twin Peaks, spelar horan Katrina. Som Valek ser vi Thomas Ian Griffith, en väldigt skön lirare, han är kanon som Valek här. James Wood spelar över emellanåt i vissa scener men det funkar fint speciellt när han tar alla för bögar, vare sig de är präster eller vampyrer. Det är något av en besatthet hos honom visst. Musiken är jäkligt skön och den har Carpenter lyckats jäkligt bra och den får mig att tänka på Ry Cooders i Walter Hills filmer.

Effekterna är fina och det är KNB som står bakom dem och detta var när de fortfarande var ett team. Stämningen i filmen är fin och det är härliga ökenmiljöer då fått till här. Bara scenen med de 8 mästarna som reser sig ur sanden är en höjdare i sig, det är inte utan man låter tankarna vandra till Fulci´s Zombie. Så gillar man vampyrfilmer så bör man kolla upp denna då det är ett stycke fin film som sorgligt nog verkar vara rätt bortglömd då man sällan hör folk prata om den. Själv hade jag turen att få se den på bio.

En av Carpenter´s bästa och en riktig rökare till vampyrfilm som fler bör se för det är den verkligen värd! Höga rekommendationer!

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Bara en sån sak som att ha James Woods som hård vampyrjägare gör den till en bra film i min bok!

Weekend Video sa...

Saken är så osannolik egentligen så den är genial!