söndag 1 mars 2009

Piranha II: The Spawning - 1981



Våra favoritfirrar är tillbaka och denna gången kan de flyga!
Jepp, ni läste rätt. De är begåvade med vingar nu och nu kan inget verkligen stoppa dem. En litet semesterort som kör på ett tropiskt tema får det bokstavligt talat hett om öronen lagom till deras stora säsongsavslutning där de ska jaga fisk för att fira en gammal rit när plötsligt våra bevingade vänner bestämmer sig för att testa sina vingar och göra en en lite fly-by biting.

Givetvis när det gäller uppföljare så måste det ösas på mer av det goda och det är precis vad som sker här med. Inte nog med att de kan flyga, de är större med och det är tvunget i en uppföljare. Kända ansikten här är snarare bakom kameran än framför där vi endast har Lance Henriksen att nicka med huvudet till i igenkänning när hans namn visas på rutan medan bakom vi ser Giannetto de Rossi som ansvarig för effekterna och bakom kameran en viss James Cameron i sin debut.

Cameron tog över regin när den ursprungliga regissören stack och en vecka tog det sedan var et fullt liv mellan han och producenten Ovidio G. Assonitis. Assonitis styrde allt och Cameron fick inte se vad han filmat och han var inte inblandad i att klippa filmen heller. Så när Assonitis var i Cannes för att sälja filmen så bröt Cameron sig helt enkelt in klipprummet i Rom och klippte filmen som han ville ha den men blev påkommen och Assonitis klippte om den igen till sin version. Och det är den vi kan se.

En helt okej film med bra och sköna effekter och stabilt folk i rollerna. Inga direkta stolpskott men vissa dubbningar känner man allt igen och det märks vilka som är italienare i filmen. Till och med musiken är skön i den. Men den första filmens genialitet kommer den aldrig i fatt, den saken är säker. Men den funkar fint att se helt på egna ben och är absolut bland de tre bästa piraya-filmerna där finns.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Filmen är ingen hit men ideen med flygande pirajor är finfin :D

Har varit på jakt efter en annan rulle med elaka vattendjur jag såg som snorvalp, i det här fallet en muräna. Nån som har koll på en vettig utgåva av "The Deep"?

Weekend Video sa...

Det svenska nysläppet har jag och det var fint men är visst utgånget igen! Robert Shaw är fin i denna :D

Jocke Andersson sa...

Jag tycker den är rätt underhållande, och så länge pirajorna håller sig under vattnet så är de ok :)

Cozzi: http://www.play.com/DVD/DVD/4-/632245/The-Deep/Product.html
Det finns en R1:a också som är snorbillig, men tydligen har de gjort en rerelease på den som bara är 4:3 pan and scan så den vågar man nog inte köpa

Anonym sa...

Stort tack till pestpojken :D