tisdag 10 mars 2009

Kingdom Of Heaven - 2005



Detta är en film som jag tycker har kommit lite i skymundan av Gladiator trots att den är kommen efter. Inte nog med att den är överlägsen Gladiator på alla vis den är även Ridley Scotts bästa film för mig. Vi får här en bra story, enorma scener, otroliga mängder statister, vackra miljöer och kulisser, stora feta slag och rejält med med blod i slow motion som sprutar ut. Skådisarna här verkligen av toppklass och jag tänker inte ens gå in på alla personer som är med i den.

När snacket gick om att Orlando Bloom skulle spela huvudrollen här så skakade jag på skallen och trodde vi skulle få en ny version av Legolas igen. Så fel jag hade. Man kan tro att det är dumt att lägga hela den här filmens vikt på en sklådis som Bloom som mest gjort Pirates Of The Caribbean serien, Troy som han var verkligen blek i och Sagan Om Ringen-trilogien. Men det jobbet fixar han utan problem. Han är helt rätt i den rollen tycker jag.

Normalt när filmer har en speltid på över tre timmar så brukar de vara grymt sega eller tråkiga men här springer tiden fram som om filmen bara var 90 minuter. Inga dödtider eller saggiga perioder. Det startar direkt och det slutar inte förrän filmen är slut. Däremellan får vi massor av feta strider och stora slag varav det sista stora slaget är bäst. Det är jävligt grymt gjort!

Detta är en personlig favorit som brukar åka på med jämna mellanrum och den borde verkligen hyllas oftare och min personliga favorit av Scotts alla filmer. De andra favoriterna av honom är G.I. Jane, Hannibal och Blach Hawk Down. Resten av hans filmer bryr jag mig inte direkt om.
Men detta är ett mästerverk!

Rekommenderas varmt!

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Hannibal, Alien och Kingdom of heaven är helt klart Ridleys bästa filmer. Och Kingdom är givetvis bättre än Gladiator.

Anonym sa...

Jag hoppas du såg den långa Dir-cut versionen. Den fyller i många av luckorna som bioversionen hade.

Håller med dig att detta är något av det bästa av Ridley. Underskattad film där Gladiator är överskattad.

Anonym sa...

Grymt bra film med mängder av utmärkta skådisar.

Hade gärna sett en hel film om Liam Neeson och hans merry men. Med Kevin McKidd och den där finska Obelix-kopian i spetsen.

Weekend Video sa...

Movieloversaresickpeople:
Det var den jag såg. Jag gillar hur den går mer på djupet med karaktärerna och ger mer kött på benen.
Tack för att du läser :D

cozzi:
Kevin McKidd hade gärna fått vara med i hela filmen! Gillar scenen som fan där han laddar för att slå killen i skallen början. Såg den två gånger :D
Aterix faller tyvärr bort för fort, samma med muslimen som klagar på han som pissar i vattnet hahaha