måndag 23 mars 2009

Hannie Caulder - 1971



Det finns många sorters westernfilmer. Vi har amerikanska, vi har spaghetti-westerns (Italien), lingon-westerns (Sverige), pölse-westerns (Danmark), kebab-westerns (Turkiet) och så har vi fish & chips-westerns, detta är en sådan. Det betyder att den är Brittisk och de är inte särskilt vanliga. Det är bolaget Tigon som står bakom denna och de var väl mest kända för sina rysare. Men nu är detta en westerns så nu handlar det om denna.

De tre bröderna Clemens, Emmett, Frank och Rufus drar sig efter ett bankrån ut till en ensam gård för att stjäla hästar. Men det slutar med de mördar mannen, våldtar och skändar kvinnan i tur och ordning och sedan lämnar henne för att dö. Vad de inte vet är att hon ger inte upp så lätt så klädd endast i en filt och med en winchester tar hon upp Jakten på Bröderna Clemens.

Raquel Welch Spelar Hannie Caulder och hon är verkligen behaglig att vila ögonen på här. Ett exempel är när hon ska krympa sina byxor som är för stora. Mycket trevlig scen. Som de tre bröderna har vi tre veteraner ur Peckinpahs tunga garde. Ernest Borgnine spelar Emmet, Jack Elam spelar Frank och Strother Martin Rufus. Dem funkar skitfint ihop och man har inga som helst problem med att ta dem för bröder på riktigt. Ett exempel är deras ständiga munhuggande och grälande som får sitt klimax i en eldstrid när Rufus plötsligt flyger på Frank och börjar slåss med honom samtidigt som kulorna flyger. Riktigt rolig scen! Christopher Lee dyker upp som vapensmed och vi får även Robert Culp på ett hörn med.

Nu är det inte bara skoj utan det stänker rätt rejält när kulorna träffar och det märks att Peckinpahs märke via The Wild Bunch nådde England med. Våldsamt, välspelat och en jäkligt bra film helt enkelt. Ett gott alternativ för oss som gärna vill se något annat än spaghetti westerns då de gärna blir dödligt tråkiga i längden och inte har några stabila filmer med The Duke på lager.

Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer: