torsdag 5 mars 2009

The Wrestler - 2008



Det är lika bra att få det klart direkt. Det är för jävligt att Rourke INTE fick någon Oscar för denna filmen. Han är fantastisk här som den gamla wrestlern Randy "The Ram" Robinson, på dekis både karriärmässigt som fysiskt. En gång var han på topp när Nintendo 8-bitars var populärt men nu är det X-Box 360 som gäller och han bor i en trailer när han kan betala hyran annnars gäller hans Dodge RAm-van i full kyla och trasig kropp. En gång de stora massornas favorit och nu garagens och de hemmagjorda turneringarnas fallne mästare. För att dryga ut pengarna tar han alla matcher han kommer även om det involverar tagggtrådsmatcher som blodsutgjutelse. Priset får hans kropp betala som han fyller med anabola, ryss-femmor, sprutor ja, allt han kommer över. Och det priset blir dyrt i slutändan... Och en gammal wrestlingstjärna kan inte bli igenkänd i snabbbköpets charkavdelning, eller kan han det om pengarna får styra?

En makalös film som är filmad som om kameran följer honom som i en dokumentär och vi får se allt från misslyckande närmande med dottern för att sluta fred efter åratal efter brustna löfte och överenskommelser. Vi följer med när han uppvaktar den åldrande strippan som han är förtjust i och som han och hon diskuterar musiken hon strippar till:

The Ram: Goddamn they don't make em' like they used to.
Cassidy: Fuckin' 80's man, best shit ever !
The Ram: Bet'chr ass man, Guns N' Roses! Rules.
Cassidy: Crue!
The Ram. Yeah!
Cassidy: Def Lep!
The Ram: Then that Cobain pussy had to come around & ruin it all.
Cassidy: Like theres something wrong, why not just have a good time?
The Ram: I'll tell you somethin', I hate the fuckin' 90's.

Rourke gör sitt livs roll här och han om någon var värd en Oscar för denna prestation. Han är otrolig. Jag satt med en klump i halsen hela filmen igenom och när slutscenen passerat så var inte tårarna långt borta. Jag gillar wrestling och speciellt extremwrestling som The Ram ställer upp i här och det syns att de tagit mycket från ECW, Extreme Championship Wrestling, och använt här. Det är inget för alla definitivt inte för det är råare än vad som visas här men denna kommer bra nära inpå det. Speciellt hårt är det när man som här i en väldigt tragisk scen ser vad de gamla brottarna tar vägen när karriären är slut och det enda som hägrar är "mässor" för fansen.

En av de bästa filmerna i år och en makalös prestation av Rourke som ja, se den själva. Den är fantastiskt bra och sorglig. Mycket varma rekommendationer.

2 kommentarer:

mamoulian sa...

Har inte sett rullen än... Men Rourke kunde väl fått Oscar för nån annan rulle; Kate Winslet fick väl åtminstone en nominering för "fel" rulle ;-) Ja-ja, Hollywood...

Weekend Video sa...

Dem resonerar lite konstigt där emellanåt faktiskt...