torsdag 26 mars 2009

Bride Of Re-Animator - 1990




West och Cain överlevde massakern på universitetet och gömmer sig i Sydamerika där de anmält sig som läkare under ett brinnande inbördeskrig. Men snart är de tillbaka på sin gamla lekplats igen och denna gången är det något helt annat som gäller. Nu gäller det inte bara att återuppväcka döda utan att skapa helt nytt liv i från delar. Likdelar. Så när de fått ihop fötter från en balettdansös, ben från en hora, sköte från en oskuld osv så spetsar de allt med Megans hjärta. Men de har inte räknat med en gammal konkurrant ska komma tillbaka.

Denna gången har Yuzna regisserat själv i stället för Gordon och det märks direkt. Flytet som Gordon hade i den första filmen är borta och istället får vi vissa passager som är direkt tråkiga och sega. Yuzna drar ut på det och får till ett väldigt långsamt tempo som inte hade dött av att speedas upp rejält samt man hade fått ner speltiden lite. Jeffrey Combs och Bruce Abbot är tillbaka i sina roller och David Gale är tillbaka som dr. Hill fast i en mycket mindre roll. Han är knappt med men han hinner ha en väldigt rolig scen med en läkare som han säger har en intelligens som mentalt bajs. Annars ser vi Kathleen Kinmont (favorithunkens Lamas ex-fru) i rollen som Bruden. Hon är verkligen bra här.

Den svarta humorn är intakt och det märks i en scen när Cain attackeras av en död polis och West skriker till honom: He's a wife-beater, Dan! Use the gun! eller när resultaten av Wests experiment när han varit uttråkad attackerar honom: My God! They´re using tools! Men det som verkligen sticker ut här är effekterna, de är brutala! I stället för att skriva om de här så leta upp filmen och se för er själva. det blir rättvisast så. Om ni gillar sådant så lär ni inte bli besvikna, tro mig.

En bra film men den dras ner av det långsamma och sega tempot. Lite synd för med bättre regi och klippning så hade denna sparkat stjärt med originalet. En version regisserad av Gordon hade ordnat biffen, det tror jag i alla fall. Men fullt sevärd och en värdig uppföljare som slår mycket annat skräp där ute oavsett ursprungsland.

4 kommentarer:

mamoulian sa...

För att vara uppföljare till en sån mega-hit som Re-Animator tycker jag att Bride lyckas riktigt bra - jag tycker att det här är närmast Yuznas bästa film (han har en lite säregen stil).

Effekterna är störtsköna och gjorda av 'Screaming Mad' George ... och det märks, för de är SÅ sjuka (och återfinns i HPLs novell. Check it out, Bro! :-)

Weekend Video sa...

Detta är hans bästa film, utan tvekan! Har gillat denna som fan tidigare men denna gången så funkade den inte alls. Kan du historien bakom hans namn? ;D
Den kan jag :D

mamoulian sa...

Han hade väl nåt band och brukade slakta sig själv på scen...

Weekend Video sa...

Nej, nu tänker du på David Coverdale igen hahaha