onsdag 18 mars 2009

Mr. Majestyk - 1974



Bronson spelar Majestyk, en melonodlare som bara vill skörda sina meloner i fred. Men givetvis så blir det inte så. En lokal förmåga som vill ta över bemanningansvaret för plockningen åker på däng och anmäler Majestyk. Majestyk hamnar givetvis i finkan och där kommer han på fel fot med en stöddig typ som sedan efter en kort stund vill slå ihjäl honom. Efter diverse flykter och andra turer så är det till sist dags för en uppgörelse.

Bronson är som alltid bra och han trivs fint i denna rollen. Han springer mest runt och ler hela tiden. Vi slipper även denna gång Jill Ireland vilket är skönt då hon är med i för många av hans filmer tycker jag. Al Lettieri spelar Bronsons nemesis i denna och är alltid sevärd. Han gjorde en liknande roll i Peckinpahs The Getaway med Steve McQueen.

Filmen är skriven av Elmore Leonard som gjort många fina filmer och han har gjort ett bra manus här. Fast den första timmen av filmen är kalas så dras de sista 40 minuterna rejält fram. Det blir segt och väldigt långsamt och då är det ändå uppgörelsen vi pratar om. Konstigt med tanke på hur fin den första timmen är. Fast biljakten är fin och Forden de bränner runt i ska inte vara fixad för de stunts de utsätter den för så Ford använde visst klipp från filmen i sina reklamer sedan för att sälja mer bilar vilket de gjorde med. Tonvis med bilar till råga på allt med.
Charles Bronson - actionhjälte, melonodlare och nu reklampelar för Fordbilar!

Synd med en seg avslutning på en annars en fin och skön film med en glad Bronson som ökade bilförsäljningen ett tag i USA. Inte lika dryg som Messenger Of Death och betydligt roligare så är man fan av Bronson så bör man äga den och alla andra som inte sett den bör se den.

Inga kommentarer: